Ervaring van Ashley

BBL-leerling verzorgende IG

Ashley de Weerd is in januari 2021 begonnen met de BBL-opleiding verzorgende IG bij Attent Zorg en Behandeling. Hieronder vertelt ze haar ervaringen met ons leerwerktraject.

Een BBL-opleiding in de zorg
Mijn naam Is Ashley de Weerd en ik kom uit Zutphen. Als 19-jarige vrouw vond ik het zeker spannend om de stap te nemen naar een BBL-opleiding verzorgende IG. Kan ik die verantwoordelijkheid al wel aan? Ben ik niet te jong? Wil ik al 24 uur gaan werken en een dag in de week naar school, in plaats van alleen maar naar school te gaan? Ondanks dat ik mijn diploma helpende al had, spookten er genoeg vragen door mijn hoofd. Ik ben mijn hart gaan volgen en met enige spanning, maar toch ook vol vertrouwen aan de opleiding begonnen.

Kort nadat ik met de opleiding was begonnen kwam ik erachter dat het leerwerktraject echt bij mij past. Ik leer veel liever en makkelijker in de praktijk. Doordat er elke dag wel wat anders gebeurt, en de werkzaamheden zo divers zijn, leer je steeds meer en blijf ik ook erg leergierig naar nieuwe dingen.

De werkplek
In De Boomgaard Rheden ben ik met open armen ontvangen. De collega’s behandelen je als een gewone collega, maar weten ook dat als je vragen hebt je een leerling bent en maken dan ruim de tijd voor je vrij.

Als leerling zijnde draai je verantwoordelijke diensten. Je deelt bijvoorbeeld medicatie en één van de belangrijkste aspecten, vind ik zelf, is het leren kennen van de bewoners en het voor hen zo fijn en veilig mogelijk te maken.

De schoolopdrachten sluiten goed aan bij wat er allemaal op de werkvloer gebeurt. Als ik er soms even niet uitkom staan er altijd werkbegeleiders voor je klaar die graag helpen. Daarbij zijn vragen van mijn kant aan hen nooit teveel gevraagd. Ze hebben liever dat je iets te vaak vraagt, dan helemaal niks.

Verpleegtechnische handelingen
Door de BBL-opleiding verzorgende IG maak ik ook kennis met de verpleegtechnische handelingen binnen de zorg. De handelingen maken mij steeds nieuwsgieriger; wat is precies voor wat en waarom gaat een handeling op een bepaalde manier? Als leerling mag je een aantal verpleegtechnische handelingen uitvoeren onder begeleiding. Dit is erg leerzaam ik blijf dan ook nieuwsgierig naar de handelingen die nog komen gaan.

Toekomst in de zorg
Het leerwerktraject heeft mij ook echt geholpen bij het nadenken over mijn toekomst in de zorg. De opleiding heeft mij een kant laten zien van mijzelf, waarin ik ontdekt heb dat ik steeds nieuwe dingen wil leren en door wil groeien in de zorg. Door de nieuwsgierigheid naar de verpleegtechnische handelingen, de interesse naar wondverzorging en bepaalde ziektebeelden wil ik na het afronden van mijn opleiding verzorgende IG doorstuderen voor verpleegkundige. Zo hoop ik in de toekomst een baan te krijgen die ik met veel plezier zal uitoefenen.