Benieuwd naar ervaringen van leerlingen die zijn gestart met het BBL-traject? Op deze pagina lees je ze! Kom erachter hoe het er nou echt aan toegaat op de werkvloer en wat je kan verwachten tijdens je studie. En dan bedoelen we alleen de eerlijke verhalen. Want wij vinden het belangrijk dat jij een goed beeld krijgt van het complete plaatje.
Leren en ontwikkelen
Blog
Verhalen uit de praktijk
Lees het verhaal van Alicia
BBL-leerling verpleegkundige
In februari 2017 heb ik gesolliciteerd op de BBL-vacature verzorgende IG bij Attent Zorg en Behandeling. Persoonlijk had ik op dat moment geen idee of de zorg mij zou liggen. Wel was ik sterk gemotiveerd om een opleiding te gaan volgen. Tot mijn verbazing werd ik al snel uitgenodigd voor een gesprek. Mijn twijfel of de zorg mij zou liggen en gebrek aan ervaring vormde totaal geen obstakel. Sinds juni 2017 ben ik dan ook werkzaam binnen Attent.
Ik ging totaal blanco aan de slag op de somatische afdeling van Tertzio. De eerste twee weken waren voor mij erg zoeken omdat mijn aangewezen werkbegeleider op vakantie was. Bij terugkomst van mijn werkbegeleider kwam er voor mij duidelijkheid en structuur. Haar ervaring met leerlingen begeleiden was vanaf dag één merkbaar. Zij heeft mij dan ook geheel 'aan de hand” zoals ze dat zeggen meegenomen. Hierdoor heb ik wel gemerkt wat een werkbegeleider voor een leerling kan betekenen en spelen zij naar mijn mening een grote rol in de toekomst van de zorg.
Halverwege mijn Verzorgende IG opleiding heb ik de switch gemaakt naar de psychogeriatrische afdeling van Tertzio. Wat mij weer veel nieuwe inzichten heeft gegeven. In eerste instantie had dit niet mijn voorkeur. Echter na de switch gemaakt te hebben kwam ik erachter dat er nog zo veel meer is dan op dat moment “jouw eigen” afdeling.
Inmiddels zijn we bijna 4 jaar verder na mijn start in de zorg. Ik heb 1,5 jaar geleden mijn Verzorgende IG diploma gehaald en ben nu ruim een half jaar bezig met de BBL-opleiding tot verpleegkundige. Bij de Verzorgende opleiding ging de theorie mij met gemak af en wekte de functie van verpleegkundige steeds meer mijn interesse. Onder aanmoediging van mijn collega’s en in overleg met mijn zorgmanager heb ik intern de sollicitatieprocedure voor BBL-verpleegkundige met succes doorlopen en kreeg groen licht om de opleiding te gaan volgen.
Het verschil tussen de niveau 3 en niveau 4 opleiding zit hem voor mij vooral in de verdieping. Je gaat dieper in op de fysiologie, anatomie en pathologie, je leert klinisch redeneren en moet eigenlijk al je handelingen kunnen onderbouwen. Voor mij als doener een behoorlijke uitdaging.
Op dit moment ben ik nog werkzaam op de afdeling waar ik ook als verzorgende werkzaam was. Doordat het een leerwerktraject is ga je één dag per week naar school en de overige uren werk je. Het kan daardoor soms lastig zijn om je rol aan te nemen als leerling. Je wordt immers volwaardig meegerekend in de bezetting als niveau 3. Je zal dus zelf je leermomenten moeten pakken, dit af moeten stemmen met je collega’s, je rol en houding binnen het team zien te veranderen en vooral continu over je eigen leerproces waken. Het vraagt dus veel zelfdiscipline.
De grote voordelen van het BBL-er zijn vind ik; je krijgt een volwaardig salaris, wat je leert kan je (deels) in de praktijk brengen, je maakt direct deel uit van een team, je ziet in de praktijk wie welke rol vervult en bovenal doe je direct veel praktijkervaring op. Voor mij als vroegtijdig schoolverlater, die geen voltijdstudie wilde afmaken, zijn de werken en leren opleidingen de uitkomst. Ik heb nu veel plezier in het leren en ben zoals gezegd zelfs al aan mijn tweede BBL-opleiding begonnen.