Benieuwd naar ervaringen van leerlingen die zijn gestart met het BBL-traject? Op deze pagina lees je ze! Kom erachter hoe het er nou echt aan toegaat op de werkvloer en wat je kan verwachten tijdens je studie. En dan bedoelen we alleen de eerlijke verhalen. Want wij vinden het belangrijk dat jij een goed beeld krijgt van het complete plaatje.
Leren en ontwikkelen
Blog
Verhalen uit de praktijk
Lees het verhaal van Romy
Gediplomeerd leerling verzorgende IG / huidige functie: verzorgende in de wijk
Romy Gerritzen werkt als verzorgende in de wijk voor het thuiszorgteam in Doesburg. Na een opleiding van twee jaar en met verschillende doelgroepen gewerkt te hebben, heeft zij bewust voor de thuiszorg gekozen. Haar ervaring met ons leerwerktraject in de zorg én het werken in de thuiszorg lees je hieronder. Een BBL-opleiding in de zorg “Ik heb de opleiding verzorgende IG gevolgd op het Graafschap College in Doetinchem. Ik werkte al een tijdje in de thuiszorg als huishoudelijk ondersteuner en vond dit heel prettig om te doen. Ik kreeg steeds meer complexe cliënten en daardoor ben ik de opleiding gaan doen. Wel heb ik eerst de opleiding tot helpende op niveau 2 gedaan en daarna de opleiding tot verzorgende IG op niveau 3. De eerste twee jaar heb ik in de thuiszorg gewerkt en daarna heb ik een halfjaar op een verpleeghuis gewerkt. Ik ben erachter gekomen dat ik in de thuiszorg ‘thuishoor’. Je bent daar namelijk heel vrij en werkt ook veel zelfstandig. Dat is wat ik zoek in een functie.”
Voordelen aan het werken en leren in de thuiszorg: “Ik heb gemerkt dat je in de thuiszorg snel zelfstandig wordt, omdat je alleen werkt. In het begin word je natuurlijk ingewerkt, totdat je zelfstandig verder kan. Als er bijvoorbeeld iets afgetekend moet worden voor school, dan maak je een afspraak met je praktijkbegeleider om mee te gaan met jouw route. Ik vond dit intramuraal (binnen het verpleeghuis) wat lastiger gaan, omdat er altijd een hoge werkdruk is. Dat wil zeggen dat als je hebt afgesproken om een vaardigheid te laten aftekenen, dat er niet altijd tijd voor gemaakt kon worden. Dit vond ik in de thuiszorg juist wel soepel verlopen.”
Waarom de thuiszorg? “Ik heb voor de thuiszorg gekozen omdat de cliënten zo dankbaar zijn en je hun bij kan staan in de zorg, zodat zij zo lang mogelijk in hun eigen huis en omgeving kunnen blijven wonen. Je ziet telkensandere cliënten, hebt contact met de familie van een cliënt en andere disciplines én geen dag is hetzelfde.”
Een bijzondereervaring meegemaakt “Ik verzorg een cliënt, die in eerste instantie niemand van de zorgmedewerkers thuis wilde toelaten. Deze cliënt verzorgende zichzelf daarnaast niet goed en ging bijvoorbeeld niet onder de douche. Maar toen ik met de opleiding begon kwam ik wel bij haar om haar zorg te verlenen. Na twee jaar heb ik haar eindelijk kunnen motiveren om te gaan douchen. Dat was echt een wauw-moment! Het was fijn dat ik het voor elkaar heb gekregen om het vertrouwen van de cliënt te winnen.”
Uitdagingen in de thuiszorg
“In de thuiszorg is geen dag hetzelfde. De ene keer kan het heel hectisch zijn en de andere dag juist weer heel relaxed. Dat spreekt mij erg aan. Het is soms nog wel een kunst om ook het tempo erin te houden zodat je bij iedere cliënt op tijd bent. Maar op een gegeven moment krijg je wel door hoe je dat het beste kan doen. Daarnaast krijg je te maken met verschillende cliënten, zoals ouderen met dementie, cliënten met NHA, enz. Je moet dan de juiste wijze vinden om met al deze verschillende doelgroepen om te gaan. Dat is een mooie uitdaging vind ik!”