Het leerwerktraject

Als Verzorgende IG of Verzorgende IG/MZ verleen je persoonlijke zorg en begeleiding in de leefsituatie van een cliënt. Bij Attent Zorg en Behandeling betekent dit dat je zorg en begeleiding biedt aan ouderen die bij ons wonen op één van de elf woonzorglocaties of in de thuissituatie. Tijdens het BBL-traject waarin je wordt opgeleid leer je alles over die persoonlijke zorg en begeleiding en om het toe te passen in de praktijk.

Zo leer je om samen met je collega's de zorg af te stemmen op de vragen van een cliënt met behulp van zijn of haar familie/ mantelzorgers. Vanuit deze afspraken in het zorgleefplan (de afspraken die de zorgverlener maakt met de cliënt worden vastgelegd in het zorgleefplan) verricht je de zorg en begeleiding. Hier leer je bijvoorbeeld de basiszorg (ADL, algemene dagelijkse levensverrichtingen) af te stemmen op de wensen van de cliënt. Denk hierbij aan wassen en aankleden. Daarnaast leer je ook verpleegtechnische handelingen, zoals medicatie delen, injecteren en bloeddruk meten. Je wordt hierbij persoonlijk begeleid door één van onze studentbegeleiders. Gedurende de opleiding werk je op verschillende afdelingen.

Kortom; je wordt in ongeveer twee jaar helemaal klaargestoomd om vol zelfvertrouwen aan de slag te gaan als Verzorgende IG.

In het begin was het allemaal heel spannend, school en werken, maar na een paar weken kom je in een ritme en ga je het steeds leuker vinden.
Yvonne Ottens
BBL-leerling Verzorgende IG/ Maatschappelijke Zorg

De opleiding

Naast dat je 24 uur bij ons komt werken, ga je ook één dag in de week naar school. Dit houdt in dat je theorielessen krijgt, om zo jouw opgedane kennis beter in de praktijk te kunnen brengen. Een gedeelte van je schooldag krijg je in tijd gecompenseerd. Attent Zorg en Behandeling werkt voor het BBL-traject tot Verzorgende IG samen met 2 scholen, namelijk het Rijn IJssel en het Graafschap College. Voor het BBL-traject Verzorgende IG/ Maatschappelijke Zorg werken wij samen met het Astrum College.

Tijdens de theorielessen leer je alles wat je nodig hebt om het beroep uit te kunnen oefenen. Het gaat hierbij dus vooral om veel beroepsspecifieke kennis en vaardigheden. Maar daarnaast krijg je ook andere vakken die belangrijk zijn voor het behalen van je diploma en in je baan. Denk hierbij aan de vakken Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Meer informatie over hoe de opleiding eruitziet vind je op de websites van bovengenoemde scholen. Heb je nog andere vragen voor ons met betrekking tot het leerwerktraject? Neem dan contact op met de afdeling Opleidingen door te bellen naar 088 990 33 82 of stuur een mail naar opleidingen@attentzorgenbehandeling.nl.

Fysieke en psychische belasting

Als leerling verzorgende IG merk je dat het werk in de zorg een fysieke en psychische belasting met zich meebrengt. Bij de fysieke belasting kan je denken aan de dagelijkse zorg die je verleent aan cliënten, waarbij sommige cliënten zelf niet meer kunnen meewerken. Je voert de werkzaamheden natuurlijk afwisselend staand en lopend uit en waarbij je regelmatig je kracht moet inzetten, bijvoorbeeld wanneer je iemand in bed helpt of een rolstoel voortduwt. Daarnaast bied je cliënten armondersteuning bij het begeleiden naar een andere ruimte, bij een wandeling of bij het wassen en aankleden. In jouw functie komt het zitten achter een computer dus een stuk minder vaak voor dan het actief in beweging zijn. Dit komt bijvoorbeeld alleen voor bij het opstellen van de zorgplannen en bij het invoeren van gegevens of bij het raadplegen.

Wanneer je cliënten met een lichamelijke aandoening en/of dementie begeleidt en verzorgt kan dit een psychische belasting voor jou met zich meebrengen. Je hebt niet alleen te maken met een cliënt met een bepaald ziektebeeld, maar ook met zijn of haar familieleden en mantelzorgers. Deze psychische belasting kan ontstaan door de gedragsproblemen die cliënten kunnen hebben en het lijden dat daar soms bij komt kijken. Dit kan veel met jou als persoon doen. Daarnaast kan je met veel werkdruk op een afdeling te maken hebben en wordt er verwacht dat je continu blijft schakelen tussen de veranderingen en omstandigheden van cliënten. Het is goed om je bewust te zijn van deze zowel psychische als fysieke belasting en om voor jezelf na te gaan wat dit voor jou kan betekenen.

Zo ziet jouw werkdag eruit 

Als leerling van het BBL-traject leer je alle aspecten die je nodig hebt om het beroep Verzorgende IG te kunnen uitoefenen. Zo leer je de gezondheidstoestand van iemand te onderkennen, zorgplannen op te stellen, persoonlijke verzorging te bieden en verpleegtechnische handelingen uit te voeren. Denk hierbij ook aan medicatie delen, wondzorg en het omgaan met moeilijk onbegrepen gedrag.

Om jou een goed beeld te geven vind je hiernaast de agenda van één van jouw werkdagen als Leerling Verzorgende IG.

Powered by Emply